Over Bedrijfshulpverlening
Bedrijfshulpverlening is een onderdeel van het arbobeleid waar elke werkgever in Nederland aan moet voldoen. Bedrijfshulpverleners worden ook wel BHV’ers genoemd. BHV’ers zijn gewone werknemers die in geval van een ongeval, acuut optredende ziekte, brand of een ontruiming weten wat er moet gebeuren.
Taken bedrijfshulpverleners
het verlenen van eerste hulp bij ongevallen;
het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen;
het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of de instelling.
Aantal bedrijfshulpverleners
Het benodigde aantal bedrijfshulpverleners wordt vastgesteld op basis van de risico scenario’s en het aantal personen dat nodig is om alle maatregelen adequaat te kunnen uitvoeren. De restrisico’s (RI&E) en de maatgevende factoren die voor de organisatie gelden, spelen hierbij een grote rol.Tevens wordt bij de bepaling van het aantal hulpverleners rekening gehouden met hun afwezigheid, bijvoorbeeld ten gevolge van ziekte, verlof, etc. Steeds moet worden gegarandeerd dat alle taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden binnen de BHV-organisatie adequaat en doelmatig worden vervuld. Zo kan het noodzakelijk zijn dat in een organisatie waar zich veel niet-zelfredzame personen bevinden (zoals kinderen, bejaarden, patiënten, of gehandicapten), alle werknemers worden opgeleid en aangesteld als bedrijfshulpverlener, omdat al deze werknemers nodig zijn voor een adequate uitvoering van de in het BHV-plan beschreven maatregelen.
Risico-inventarisatie en -evaluatie
Veilig werken begint bij de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) van de werkplek.
Hierin is schriftelijk vastgelegd welke risico’s de arbeid voor de werknemers met zich mee brengt. Een plan van aanpak beschrijft welke maatregelen zullen worden genomen om die risico’s te bestrijden. Nadat de meeste risico’s aan de hand van het plan van aanpak zijn beperkt, zullen altijd een aantal risico’s overblijven. Dit worden restrisico’s genoemd. Voorbeelden van restrisico’s zijn brand, ongeval en alle andere risico’s die van tevoren niet zijn uit te sluiten.
Maatgevende factoren
Maatgevende factoren zijn factoren waarmee rekening gehouden moet worden bij de opzet van de bedrijfshulpverlening. De belangrijkste maatgevende factoren zijn:
de aard, grootte en ligging van de organisatie;
de in de organisatie aanwezige gevaren (ook gevaren vanuit de omgeving) en de voor de organisatie maatgevende brandscenario’s;
het aantal aanwezige werknemers en anderen (inclusief de tijdstippen waarop zij aanwezig zijn);
het aantal niet zelfredzame personen (zij die zichzelf in een noodgeval niet zelfstandig in veiligheid kunnen brengen);
de opkomsttijd van de professionele hulpverleningsdiensten;
de aanwezigheid van een infrastructuur op het gebied van arbeidsomstandigheden;
de samenwerkingsmogelijkheden met andere organisaties;
de aantoonbare aanwezige deskundigheid;
de bekendheid van werknemers en anderen met de ontruimingsprocedure.
BHV-plan
Het BHV-plan wordt opgesteld op basis van de restrisico’s en de maatgevende factoren. Het BHV-plan wordt schriftelijk vastgelegd en periodiek herzien. In het BHV-plan staat beschreven welke maatregelen en voorzieningen het bedrijf heeft genomen om na een ongeval of incident tijdig en op de juiste wijze te kunnen reageren.
Cursusaanbod van BHV Competent
De opleidingen die BHV Competent verzorgt zijn gebaseerd op vaardigheidstrainingen. De cursisten worden vertrouwd gemaakt met de voor hen meest relevante risicovolle situaties.
Leerklimaat
De cursist staat centraal. BHV Competent werkt tijdens trainingen uitsluitend met kleine groepen cursisten. Zo wordt door elke cursist een optimaal leerrendement behaald. BHV competent maakt gebruik van werkvormen die aansluiten bij de cursus. Met de nadruk op praktische vaardigheden.
Tijdens de cursus zal er een goede mix zijn van praktijk en theorie. Positieve coaching is een belangrijk element voor een geslaagde training. Door een positieve leerervaring worden cursisten beter voorbereid op de daadwerkelijke inzet bij een incident.
Incompany
BHV Competent is gespecialiseerd in het geven van cursus op locatie. Vanaf 6 cursisten komen we met het lesmateriaal naar de cursist toe.
Het grote voordeel van een cursus op de eigen werkplek is dat zowel de theorie als de praktijkinstructie is aangepast aan de bedrijfsspecifieke situaties.
Nog meer voordelen van een cursus op de werklocatie van de cursist;
Hoog leerrendement door middel van werk op maat
Oefenen in een reële situatie, die als herkenbaar en veilig wordt ervaren
No-nonsense opleidingen en straight to the point, geen overbodige informatie
Geen onnodige reistijd naar een cursuslocatie
Lagere cursuskosten
Bij afname van een Incompany opleiding is het mogelijk om een ontruiming te oefenen. Bedrijven hebben de verplichting regelmatig ontruimingsoefeningen te houden.
Lesmaterialen
Bij elke training zijn ruim voldoende oefenmaterialen aanwezig waarmee de cursist de verschillende handelingen optimaal kan oefenen.
Landelijk erkend en kwaliteit
Alle opleidingen van BHV Competent worden afgesloten met een theorie- en of praktijkexamen. De BHV certificering vindt onafhankelijk plaats door het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV), Oranje Kruis en de Nederlandse Reanimatie Raad. Zo bent u verzekerd van een landelijk erkend BHV certificaat of diploma.
Alle cursusleiders waarmee BHV Competent werkt, zijn erkende brandweer -, Oranje Kruis – en Nederlandse Reanimatie Raad instructeurs.
Daarnaast beschikken alle instructeurs die door BHV Competent ingezet worden over extra competenties zoals aanvullende opleidingen in het onderwijs, praktijkervaring als intensive care/ambulance verpleegkundige of beroepsbrandweer. Mede hierdoor kan de theorie goed worden onderbouwd met voorbeelden en ervaringen uit de praktijk.