Opleiding Bedrijfshulpverlener
Gemiddeld belanden circa 240.000 mensen per jaar in het ziekenhuis als gevolg van een arbeidsongeval. Een ongeval op het werk is nooit fijn, daarom is het van het grootste belang dat er een werknemer aanwezig is die in ongevalsituaties adequaat kan handelen. Bedrijfshulpverleners nemen maatregelen om letsel en schade zoveel mogelijk te beperken. Bedrijfshulpverleners zijn normale werknemers die als extra taak in ongevalsituaties hulpverlening bieden, zij vervullen dan vaak een voorpostfunctie, totdat de professionele hulpverleningsdiensten (politie, brandweer en ambulance) zijn gearriveerd.
De opleiding
De complete Basisopleiding Bedrijfshulpverlener bestaat uit 2 delen die ook los gevolgd kunnen worden:
Eerste Hulp
Brandbestrijding & Ontruiming
Eerste Hulp
In het deel Eerste hulp ligt de nadruk op het oefenen van de praktische vaardigheden. Er wordt veel zorg besteed aan het oefenen van levensreddende handelingen. De cursist leert slachtoffers beoordelen en behandelen volgens de eerste hulp-benadering.
Zo leert de cursist:
De noodvervoersgreep van Rautek
Een bewusteloos slachtoffer van buik naar rug draaien
Reanimeren en het gebruik van de AED
Zorgen voor een vrije luchtweg door middel van de stabiele zijligging
Optreden bij een verslikking
Herkennen van acuut optredende ziektebeelden en weten hoe hierbij te handelen
Herkennen van slachtoffers in shocktoestand en weten hoe hierbij te handelen
De onderwerpen uitwendige wonden en brandwonden, kneuzingen en verstuikingen,
botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels, oogletsels, elektriciteitsletsel of vergiftiging komen ook aan bod.
Brandbestrijding en Ontruiming
In het deel Brandbestrijding & Ontruiming ligt de nadruk op de veiligheid van de cursist. Volgens de benadering “eerst kijken dan denken en vervolgens pas handelen” leren de cursisten de definitie van een beginnend brandje, de gevaren van brand en hoe deze veilig te benaderen.
Tijdens de praktische vaardigheden worden beginnende brandjes met verschillende blusmiddelen geblust;
Brandklasse A vaste- stoffenbrand
Brandklasse B vloeistofbrand
Brandklasse C gasbrand
Brandklasse F vetbrand
Ook wordt er aandacht besteed aan het beperken van uitbreiding van branden. De cursist leert de verschillende deurprocedure en het belang van compartimentering in geval van brand. De rol van de bedrijfshulpverlener is tijdens een ontruiming een belangrijk element voor een geslaagde ontruiming. Waar moet je bijvoorbeeld beginnen met ontruimen? In het deel ontruiming worden verschillende scenario’s geoefend waardoor de cursist ervaring en gebouwkennis op doet. Verder in dit onderdeel aandacht voor de samenwerking met externe hulpverleningsdiensten. Hoe vindt de alarmering plaats, welke informatie geef je door en wat als de hulpdiensten arriveren?
Incompany
BHV Competent is gespecialiseerd in het geven van cursus op locatie. Vanaf 6 cursisten komen we met het lesmateriaal naar de cursist toe.
Het grote voordeel van een cursus op de eigen werkplek is dat zowel de theorie als de praktijkinstructie is aangepast aan de bedrijfsspecifieke situaties.
Nog meer voordelen van een cursus op de werklocatie van de cursist;
Hoog leerrendement door middel van werk op maat
Oefenen in een reële situatie, die als herkenbaar en veilig wordt ervaren
No-nonsense opleidingen en straight to the point, geen overbodige informatie
Geen onnodige reistijd naar een cursuslocatie
Lagere cursuskosten
Bij afname van een Incompany opleiding is het mogelijk om een ontruiming te oefenen. Bedrijven hebben de verplichting regelmatig ontruimingsoefeningen te houden.
Opleidingsduur
1 of 2 dagen
Examen
Beide delen van de opleiding; Eerste Hulp en brandbestrijding & Ontruiming worden afzonderlijk afgesloten met een examen. De examens bestaan uit een theorie-examen en een praktijk-examen. Het theorie-examen Eerste Hulp (EH) bestaat uit 30 meerkeuzevragen. Het theorie-examen Brandbestrijding en Ontruiming (BO) bestaat uit 30 meerkeuzevragen. Voor het praktijk-examen moet de cursist tijdens de opleiding een aantal verrichtingen op de juiste manier uitvoeren.
Diploma/certificaat
Cursisten ontvangen een ARBO gecertificeerd diploma Bedrijfshulpverlening als zij alle onderdelen met een voldoende hebben afgesloten.
Het diploma/certificaat is één jaar geldig vanaf de afgiftedatum van het diploma. Binnen uiterlijk drie maanden na het verstrijken van de geldigheidsduur moet een herhalingscertificaat worden behaald. Zo niet, dan moet opnieuw het diploma van de Basisopleiding BHV worden behaald.
Inschrijven
Wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen dan schrijf u hier in.